Ange dina sökord

Nu har den sista doften av strand och solkräm tvättats ur kläderna och vi nordbor gör oss kollektivt redo för en tid med dubbla klädlager och ett tilltagande mörker. Men lyckligtvis har vi utvecklat en bra mekanism för att hantera detta. Du känner till den väl. Vi kallar den mys.

Men även om man inte ska lägga sig i andras mysvanor är det möjligt att göra mysandet mer hållbart. Här kommer några tips på hur du kan ge de mörka höst- och vintermånaderna en strimma av grönt.

Bli en ljussläckare

När jag säger mys tänker du säkert i första hand på stearinljus. Tyvärr avger stearinljus partiklar som förorenar. En undersökning som Danmarks Tekniske Universitet genomfört visar att ett enda stearinljus får partikelnivån i ett vardagsrum att bli mer än sex gånger så hög som på en av Danmarks mest trafikerade vägar. Som tur är finns det alternativ. T.ex. avger levande ljus av sojavax väsentligt färre partiklar. Men om du helst vill slippa partiklarna helt och hållet, kan du också hitta romantiska elektriska LED-ljus som liknar levande ljus.

Ju fler, desto varmare

När det är kallt utomhus pågår myset inomhus. När du bjuder hem släkt och vänner kan du med fördel sänka värmen. I Sverige använder man t.ex. kroppsvärmen från 250 000 pendlare på Stockholms Centralstation för att värma upp en kontorsbyggnad på andra sidan vägen. Du kan göra på samma sätt när du har gäster hemma på besök.

Gör det själv-mys

Har du lagt märke till att mormors och farmors hobbies har blivit inne igen? Världen stickar, virkar och tillverkar egna bruksföremål igen. Det är ett bra sätt att få ett försprång med årets julklappar, så att du inte behöver gå ut och köpa nya saker. Samtidigt kan du i år ge personliga julklappar som säkert blir uppskattade.

share
Nästa inlägg