Ange dina sökord

Visste du att enbart bilkörningen står för omkring 12 % av EU:s totala koldioxidutsläpp? Det är inte så lite.  Det finns alltså stora vinster att hämta genom att låta bilen stå ibland och välja mer miljövänliga transportmedel.

Läs och bli inspirerad till hur du kan göra miljövänlig transport till en del av din vardag. Det är inte så svårt.

 

Ja, ja … cykeln, vi har hört det …

… men visste du att din arbetsgivare kan spela en roll i att göra det roligare att cykla till jobbet? Det handlar om att erbjuda bra cykelförhållanden, möjlighet till en dusch när du kommer fram till jobbet eller till och med att erbjuda lånecyklar så att du inte behöver ta en taxi till nästa möte, utan istället kan använda en cykeltur till att tänka igenom dagordningen.

Om inte din arbetsgivare själv har tänkt på det, är det kanske du som ska ta upp det under nästa möte? Du kan t.ex. nämna att fysiskt aktiva medarbetare har i genomsnitt fem sjukdagar färre per år än fysiskt inaktiva.

 

Barn- och miljövänlig transport

Att få barn vänder som bekant upp och ned på ditt liv, men de behöver inte ändra dina transportvanor. Lådcyklar kan mycket väl användas för att transportera både dig själv och 1–2 barn. Om du ska längre än till förskolan och hem igen, finns det även el-lådcyklar, så att du enkelt orkar hela vägen – och fortfarande får motion. Samtidigt får barnen goda cykelvanor med sig från starten. Bonusinfo: Den kan också användas för en tur till Ikea.

 

Framtiden är elektrisk

Biltillverkaren Volvo har så stor tro på en grön framtid för vår planet att de i somras tillkännagav att de kommer att fasa ut förbränningsmotorn från 2019. Istället satsar de nu allt på att bygga bilar med el- och hybridmotorer. Försäljningen av el- och hybridbilar går dessutom riktigt bra i Norden – i vissa länder snabbare än i andra.

Det går undan för Norge, där sammanlagt 45 384 elbilar såldes under 2016. Det motsvarar 73 % av den totala försäljningen i Norden! Sverige kommer in på en andraplats med 21 % av den totala försäljningen följt av Danmark och Finland med 3 % respektive 2 %.

 

Dela din bil

Det finns naturligtvis även omständigheter som gör att det inte är möjligt att transportera familjen och en Billy-bokhylla från Ikea på cykeln – och då bilen är en nödvändighet. I så fall kan du eventuellt dela bil med andra. Internet svämmar över av appar som gör det här möjligt, men du kan också köra helt old-school och höra om det finns någon på ditt arbete som ska samma väg som du.

share
Nästa inlägg