Ange dina sökord

Av Rania Rönntoft.

 

Det är lugnt och tyst, min katt ligger och sover på sängen och på spisen puttrar kaffet. För några år sedan valde jag att flytta från storstadslivet med betong, stress och konsumtionshets och ut på den norrländska landsbygden. Jag har ändrat min livsstil och nu lever jag ett mer hållbart liv fullt av tid, energi och livskvalitet. Men de förändringar jag gjort kräver inte att man bosätter sig ute i skogen. Jag har anammat begreppetslow living och det kan man göra oavsett hur och var man bor. 

Slow living innebär att sakta ner och vara mer närvarande i livet vilket leder till en mer hållbar vardag. Jag ändrade på livet för min hälsas skull, för inre hållbarhet. Men sedan har min livsstil blivit mer klimatsmart på köpet.

Idag är vårt samhälle uppbyggt kring normen att vi ska arbeta mycket, göra karriär och bo på stora ytor, konsumera mängder och samtidigt hinna med familjeliv och fritidsaktiviteter. Vi har varken tid eller energi till att njuta av livet på riktigt. Det här är inte ett system som är hållbart, varken för vår hälsa eller klimatet.

Jag har valt ett arbete där jag kan styra mina tider själv och där jag är platsoberoende, jag arbetar hemifrån som frilansande fotograf. Jag har också valt att skala ner och bo på en mindre yta vilket har lett till att jag konsumerar mindre och smartare och har ett mindre ekologiskt fotavtryck. Genom att shoppa mindre – och handla second hand när jag väl gör det – samt lära mig mer om självhushållning, att ta reda på vad naturen ger och vårda det jag har lever jag mer miljövänligt och mår mycket bättre.

Jag känner mig oerhört rik. Inte på pengar eller prylar utan på tid och upplevelser. Det bästa i livet kan handla om något så enkelt som att välja att på morgonen njuta av en lugn stund i sängen med min katt och ett inspirerande magasin. Att vandra barfota genom gräset, plocka in vilda blommor eller plötsligt rusa ner till sjön för att se dimman spela över vattnet.

Vet ni vad alla de här små, fina stunderna i livet bidrar till? Livskvalitét, och det är vad som gör oss lyckliga i slutändan. Jag kan ta mig tiden att släppa jobbet för en stund och bara njuta av livets alla härliga stunder när helst de sker.

Jag har råd att arbeta mindre och leva mer.

3 TIPS:

1. Skala av och skala ner

Genom att skala ner och bo på mindre yta har du ett mindre hem och färre prylar som kräver energi i form av att det ska tas om hand. Det behöver inte värmas upp lika mycket och per automatik lever du redan lite mer miljövänligt samtidigt som du främjar din hälsa och får tid och pengar till övers.

2. Minimalism

När du bor på mindre yta kan du inte ha lika mycket saker, och det gäller att konsumera mindre och smartare. Spara pengar och investera tex. i enriktigt bra vinterjacka som passar med alla dina kläder. Vi tror att många valmöjligheter är en lyx men det stressar oss faktiskt. Du slipper nu ångesten i att välja vilken jacka du ska ha om morgnarna och i längden spar du pengar på din investering samtidigt som du lever mer miljövänligt genom att konsumera mindre och smartare. Kom också ihåg att vårda de kläder och saker du redan har

 

3. Var närvarande

När det inte är lika mycket saker och ett stort hem att ta hand om som pockar på din uppmärksamhet är det dags att ta hand om dig själv. Var uppmärksam och närvarande i din vardag. Det är inte bara under helgerna det är fint väder, vi gör roliga saker eller kan slappna av med en bra bok – allt detta går att göra under veckorna också, och om du saktar ner och är mer uppmärksam på livets alla små detaljer kommer du upptäcka mycket i dig själv och i din omgivning. Hur fint träden speglas i ditt morgonkaffe, dimman när du åker till jobbet eller hur vackert solen skiner in i ditt hem på eftermiddagen.När vi mår bra och är i harmoni med oss själva har vi enklare att ta hand om allt omkring oss. Kanske måste vi uppnå inre hållbarhet innan vi kan leva mer klimatsmart?

 

Rania Rönntoft bor ute på landsbygden i Matfors, utanför Sundsvall tillsammans med sin sambo Andreas och deras katter Ellie och Molly. Där arbetar hon hemifrån som frilansande fotograf och bloggare.

Besøk henne på – www.rowantree.se

 

share
Nästa inlägg