Ange dina sökord

Det är svårt att överdriva vattnets betydelse och det blir bara viktigare i takt med att jordens befolkning – och därmed vårt behov av vatten – ökar. Varje gång du sparar på vattnet så bidrar du också till att säkra tillgången på rent grundvatten i framtiden. Dessutom är slöseri med vatten lika med slöseri med pengar – dem kan du säkert komma på att göra något roligare för. Men hur ser din vattenförbrukning ut jämfört med andra länder i Norden? Och var kan du spara på vattnet?

Jämför vi de nordiska ländernas vattenförbrukning ser det ut så här:


Norrmännen och svenskarna tävlar om den högsta förbrukningen med 160 respektive 158 liter per dag och person. Finländarna använder 140 liter per person om dagen och danskarna endast 107 liter.

Men oavsett om du är i den ena eller andra änden av skalan så kan du alltid bli bättre på att spara på vattnet. Läs mer här:

 

Tvätta

Att spara vatten när du tvättar dina kläder börjar redan då ska köpa tvättmaskin. Se till att du inte köper en för stor maskin och titta efter vattensnåla modeller. När det är möjligt ska du tvätta i låga temperaturer och hoppa över förtvätten. Du kan också använda tvättmaskiner med ånga för att få dina kläder rena med mindre vatten.

Diska

Kom ihåg att fylla diskhon eller en balja i stället för att låta vattnet stå och rinna, så forsar det inte ut lika mycket vatten helt i onödan. En annan bra idé är att installera snålspolande kranar i huset. Då har du kommit en bra bit när det gäller vattenbesparingen. Om du har diskmaskin, så kom ihåg att fylla den helt innan du sätter på den.

Personlig hygien

Stäng av vattnet när du borstar tänderna. Du använder överraskande lite vatten när du ska göra rent gaddarna, så det finns ingen anledning att låta det stå och rinna. Öva på att duscha kortare stunder. Ställ eventuellt in ett larm den första tiden tills din inre klocka är inställd på fem minuter.

Spola i toaletten

När du spolar i en gammal toalett brukar det gå åt 9–12 liter vatten varje gång. En nyare snålspolande variant använder däremot bara 2–4 liter vatten per spoling. Det finns mycket att spara genom att byta ut en toastol av äldre datum mot en ny.

Mat och dryck

Har du tänkt på att du kan använda en balja när du sköljer av grönsakerna? Det är smartare än att bara låta vattnet rinna. Använd så lite vatten som möjligt när du ska koka grönsaker. Då behåller de också sin smak och sina näringsämnen bättre. Kom också ihåg att ställa en flaska med vatten i kylen så behöver du inte låta vattnet stå och rinna varje gång du känner för ett glas kallt vatten.

share
Nästa inlägg