Ange dina sökord

Earth Hour handlar inte bara om att stänga av lamporna en timme om året; det handlar om vårt samlade engagemang och ansvar för att värna om vår omgivning – varje dag. Här är sju saker att tänka på, året runt. All hjälp behövs, den lilla som den stora.

 

1. Pröva med en bilfri dag en gång i veckan, eller om det är för ofta, en gång var fjortonde dag eller en gång i månaden. Genom att åka kommunalt minskar du ditt koldioxidavtryck.

2. Undvik plastpåsar så långt du kan! Ta med dig påsar som kan användas flera gånger, gärna tygkassar, när du går och handlar.

3. Byt till energisnåla LED-lampor. Små LED-ljus är ett perfekt alternativ till stearinljus, vilka kan avge skadliga partiklar.

4. Det kan löna sig att titta på energimärkningen istället för priset när du ska köpa hårda vitvaror så som kylskåp och tvättmaskiner. Där finns det nämligen mycket att spara i långa loppet.

5. Köp ”lagom” mycket mat på svenskt manér för att undvika släng och slöseri, gå med i den norska nollsopsrörelsen med inriktning på friluftsliv eller följ det danska “hyggeinitiativet” och kura in dig i några lager kläder eller en filt hemma så att du kan sänka inomhustemperaturen.

6. När justerade du senast temperaturen i din kyl och frys? Man kan göra viktiga besparingar genom att se till att temperaturen är precis rätt. För varje grad temperaturen i kylen sänks under 5, och frysen under 18 minus, stiger elförbrukningen med 2 till 5 %.

7. Berätta för dina vänner om Earth Hour och allt som hör därtill. Använd #Connect2Earth!

share