Ange dina sökord

Vad innebär hållbar kost och hur kommer du igång? Det kan vara svårt att hitta rätt bland alla olika kostråd, men som vi har skrivit om tidigare, är hållbar mat även lika med hälsosam mat. Därför finns det goda anledningar att äta mat som är bra för såväl dig som för planeten som ska producera den.

I Norden har tanken om rena, lokala och hållbara livsmedel skapat en mattrend som kallas Ny nordisk mat. År 2004 skrev tolv nordiska köksmästare ett manifest för det nordiska köket. Ambitionerna var höga och gick bland annat ut på att slå fast att det nordiska köket utan problem kan mäta sig med världens bästa kök. Det lyckades verkligen.

Restaurangen noma, som skapades utifrån principerna i manifestet, utsågs till världens bästa restaurang tre år i rad, och flera nordiska köksmästare har vunnit internationellt erkännande för sitt arbete med utgångspunkt i manifestet.

Du kan också använda de här principerna för att bli mer hållbar i köket. Läs en förkortad version av några av principerna här:

– Köp i så hög grad som möjligt råvaror som är i säsong. De har inte transporterats så långt och de avspeglar det klimat som de har producerats i.

– Köp lokala råvaror så främjar du lokal livsmedelsproduktion, och du kan skapa en direkt kontakt med det du äter och de som producerar råvarorna. Din lokala fiskhandlare vill säkert också mer än gärna ge dig tillredningstips.

– Gör etik till en ingrediens i din mat. Var nyfiken på hur djuren hade det innan de blev livsmedel. Om du köper ekologiska grönsaker är du också säker på att hänsyn har tagits till jorden i produktionen.

– Lär dig att laga hälsosam mat. Det finns många kostnadsfria inspirationskällor till hur du kan tillaga hälsosam mat så att den också smakar fantastiskt. Börja t.ex. här.

– Håll det enkelt. Våra smaklökar har under årens lopp vant sig vid att mat ska ha en massa olika smaker, men god mat behöver inte bestå av många olika ingredienser. Välj hellre få, men välsmakande råvaror – så kommer smaken helt av sig själv.

Läs hela manifestet här.

share
Nästa inlägg