Ange dina sökord

Julen är en tid fylld med kärlek, trevligt umgänge – och överflöd. Tänk bara på allt presentpapper som år efter år pryder paketen en kort tid för att därefter knycklas ihop och slängas i soporna. Eller all mat som inte blir uppäten. Som tur är finns det massor av sätt att göra julen lite grönare – utan att du behöver gå miste om julens glädjeämnen.

Här är våra sju bästa tips för en mer hållbar jul:

1. Om du bara måste ha ljusslingor där hemma under julen, se då till att välja ljusslingor med LED-lampor eftersom det är de mest energisnåla. Du kan också köpa små värmeljus med LED-lampor för att skapa julstämning – så slipper du den förorening som följer med stearinljus.

2. Vi använder varje år tonvis med presentpapper som bara knycklas ihop och slängs. Är inte det ett slöseri med värdefulla resurser och pengar? Det finns t.ex. återanvändbart presentpapper som du kan använda år efter år. Du kan också återanvända dina gamla tidningar när du ska slå in dina julklappar.

3. Vi erkänner att det inte är helt enkelt att göra julmaten mer hållbar, eftersom den traditionellt sett består av kött som kräver stora resurser för att produceras. Om du inte har tänkt överraska familjemedlemmarna med en vegansk jul kan du överväga att servera mindre kött. Välj ekologiskt eller lokalproducerat kött och fyll upp med läckra julsallader.

4. Om du ändå märker att du har lagat för mycket mat, se till att du minimerar matsvinnet. Använd till exempel skinkan till en skinksmörgås dagen efter eller se till att det finns plats för resterna i frysen. Men allra bäst är det om du redan från början är noga med hur mycket mat du lagar.

5. Visste du att man kan köpa ekologiska julgranar? De odlas med särskild omsorg om miljön. Kom också ihåg att lämna in granen på en återvinningsstation när julfirandet är över. Eller använd granen till att tälja fram några fina träredskap. Eller ännu enklare: Mal ner den till träflis som du kan använda i trädgården.

6. Vad vore julen utan julklappar? Det är ju väldigt roligt att ge presenter, men en present kan faktiskt vara hållbar. Du kan till exempel du ge din syster den där tröjan som hon alltid lånar av dig, eller något annat fint secondhand-plagg. Du kan ge bort en återanvändbar kaffemugg till din mamma, som alltid köper take away-kaffe. Det finns massor av bra och hållbara julklappar på marknaden – det handlar bara om att börja tänka i de banorna.

7. Vad sägs om att ge dig själv en julutmaning? T.ex. kan du komma överens med dig själv om att julen ska vara plastfri. Säg nej till plastpåsar i butikerna (du har självklart din tygkasse med dig), köp inte julklappar av plast och undvik plastdekorationer – dem kan du tillverka själv tillsammans med familjens minstingar.

 

Hela LG-teamet önskar dig en god och grön jul!

share
Nästa inlägg